Reklama

Reklama

Kotleciki warzywne

Na dwa pyszne sposoby!

Z soczewicą i ziemniakami

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • pół selera
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 jajka
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • curry
  • olej
  • pieprz sól

Przygotowanie:

1. Soczewicę czerwoną opłucz, zalej 2 szklankami wody, gotuj do miękkości z solą. Ziemniaki i selera obierz, ugotuj. Soczewicę, ziemniaki, seler, czosnek i cebulę zmiksuj blenderem. Do masy dodaj jajko, przyprawy. Płatki kukurydziane pokrusz.

Reklama

2. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki. Obtaczaj je w jajku i zmielonych płatkach. Smaż na oleju, aż będą rumiane. Podawaj na ciepło lub zimno z sałatą z pomidorów lub ogórków.

Brokuły w tempurze

Składniki:

Kotleciki:

  • 2 brokuły
  • 2 łyżki mąki
  • olej

Tempura:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • zimna woda gazowana

Sos:

  • serek śmietankowy z ziołami
  • jogurt naturalny
  • pieprz sól
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Podziel na różyczki. Mąkę kukurydzianą i pszenną wymieszaj z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. W garnku rozgrzej olej. Serek, jogurt i przyprawy wymieszaj.

2. Osuszone różyczki brokuła obtaczaj lekko w mące, zanurzaj w cieście i wrzucaj na gorący olej. Smaż chwilę, by się zarumieniły. Kładź na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem.



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje