Kotleciki warzywne
Pyszne, warzywne kotleciki na dwa sposoby. Zdrowe i łatwe w przygotowaniu.
Z soczewicą i ziemniakami
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- pół selera
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 jajka
- szklanka płatków kukurydzianych
- curry
- olej
- pieprz sól
Przygotowanie:
1. Soczewicę czerwoną opłucz, zalej 2 szklankami wody, gotuj do miękkości z solą. Ziemniaki i selera obierz, ugotuj. Soczewicę, ziemniaki, seler, czosnek i cebulę zmiksuj blenderem. Do masy dodaj jajko, przyprawy. Płatki kukurydziane pokrusz.
2. Wilgotnymi dłońmi formuj kotleciki. Obtaczaj je w jajku i zmielonych płatkach. Smaż na oleju, aż będą rumiane. Podawaj na ciepło lub zimno z sałatą z pomidorów lub ogórków.
Brokuły w tempurze
Składniki:
Kotleciki:
- 2 brokuły
- 2 łyżki mąki
- olej
Tempura:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- zimna woda gazowana
Sos:
- serek śmietankowy z ziołami
- jogurt naturalny
- pieprz sól
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie lub na parze. Podziel na różyczki. Mąkę kukurydzianą i pszenną wymieszaj z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. W garnku rozgrzej olej. Serek, jogurt i przyprawy wymieszaj.
2. Osuszone różyczki brokuła obtaczaj lekko w mące, zanurzaj w cieście i wrzucaj na gorący olej. Smaż chwilę, by się zarumieniły. Kładź na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem.