Kotleciki z dzikiego ryżu
Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę.

Składniki
- 2 saszetki dzikiego ryżu np. marki Britta,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 1 mała marchewka,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 3 duże łyżki bułki tartej,
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
- chutney
- 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
- 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
- 100 g cukru,
- 50 g octu z czerwonego wina,
- chili w proszku (opcjonalnie),
- 1 łyżka oleju
Sposób przygptowania
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.