Reklama

Reklama

Kotleciki z dzikiego ryżu

Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę.

Składniki

  • 2 saszetki dzikiego ryżu np. marki Britta,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 3 duże łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki - chutney

  • 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 100 g cukru,
  • 50 g octu z czerwonego wina,
  • chili w proszku (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygptowania

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.

Reklama

2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.

5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje