Kotleciki z kaszy, cukinii i zielonego groszku

Takie kotlety z kaszy można zabrać do pracy i zjeść na zimno.

Podaj z pomidorkami koktajlowymi i kiełkami
Podaj z pomidorkami koktajlowymi i kiełkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy mazurskiej
  • cukinia średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 2 młode cebulki
  • szklanka zielonego groszku z puszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • jogurt typu greckiego
  • pomidorki koktajlowe i kiełki do podania

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę mazurską w dwóch szklankach wody. Powinna być trochę kleista (z ugotowanej na sypko trudno będzie uformować kotlety tak, aby się nie rozpadały).

2. Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Trochę ją posól, odstaw na kilka minut i wyciśnij z niej wodę.

3. Kaszę rozgnieć widelcem. Dodaj do niej roztrzepane jajka i cukinię. Posiekaj drobno cebulki i natkę. Wrzuć je do masy. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj zielony groszek i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Uformuj w dłoniach kotleciki, opanieruj je bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotleciki na średnim ogniu, po 3-5 minut z każdej strony.

5 Podawaj z kleksem jogurtu, plasterkiem pomidora, posypane kiełkami.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas