Kotleciki z morelową skórką

Niezwykle soczyste i aromatyczne kotleciki zachwycą domowników oraz gości. Możesz je podać zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie.

Kotleciki z morelową skórką
Kotleciki z morelową skórką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Czerwony pieprz utłucz w moździerzu, uważając,  aby nie pokruszyć go zbyt drobno. Filety opłucz i osusz. Natrzyj solą. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na dużym  płomieniu, aż ładnie zrumienią się z obu stron. 

2. Obsmażone filety ułóż w brytfance lub żaroodpornej formie. Posyp pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po około 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą wymieszaną z odrobiną sosu sojowego i wódką. Posyp utłuczonym czerwonym pieprzem. Upieczone filety zawiń w folię  aluminiową i odłóż na 5 minut  (aby soki równomiernie rozeszły się po całym kawałku mięsa).

3. Przygotuj sos: miętę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem oraz skórką cytrynową. Przypraw do smaku solą czosnkową. Filety podawaj z sosem jogurtowo-miętowym oraz np. z sałatką z kolorowych  pomidorków, awokado i rukoli skropioną winegretem paprykowym.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas