Kotleciki z morelową skórką
Niezwykle soczyste i aromatyczne kotleciki zachwycą domowników oraz gości. Możesz je podać zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie.
Sposób przygotowania:
1. Czerwony pieprz utłucz w moździerzu, uważając, aby nie pokruszyć go zbyt drobno. Filety opłucz i osusz. Natrzyj solą. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na dużym płomieniu, aż ładnie zrumienią się z obu stron.
2. Obsmażone filety ułóż w brytfance lub żaroodpornej formie. Posyp pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po około 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą wymieszaną z odrobiną sosu sojowego i wódką. Posyp utłuczonym czerwonym pieprzem. Upieczone filety zawiń w folię aluminiową i odłóż na 5 minut (aby soki równomiernie rozeszły się po całym kawałku mięsa).
3. Przygotuj sos: miętę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem oraz skórką cytrynową. Przypraw do smaku solą czosnkową. Filety podawaj z sosem jogurtowo-miętowym oraz np. z sałatką z kolorowych pomidorków, awokado i rukoli skropioną winegretem paprykowym.