Kotlet po bałkańsku

Nie masz pomysłu na obiad? W naszym przepisie znajdziesz dzisiaj danie z kuchni bałkańskiej.

Mięso kupuj z hodowli ekologicznych
Mięso kupuj z hodowli ekologicznych 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 12 łyżek oleju
  • 800 g kotletów wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie: ok. 45 minut

1. Ser feta odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do blendera. Dodać pestki dyni i 10 łyżek oleju (najlepiej słonecznikowego). Zmiksować na dość gładką pastę, ale kawałki pestek dyni mogą być wyczuwalne.

2. Kotlety oczyścić, lekko rozbić przez dwa kawałki folii spożywczej. Poprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni resztę oleju. Kłaść kotlety i smażyć je obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni.

3. Resztę sosu wysmażyć, oprószyć mąką, szybko podsmażyć i podlać małą ilością wody. Wymieszać, gotować 10 minut.

4. Kotlety włożyć z powrotem do sosu na patelni i szybko je podgrzać. Przełożyć na talerze, obok nałożyć porcję dyniowego pesto. Udekorować świeżymi ziołami (trybula, tymianek, natka).

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas