Kotlet po bałkańsku
Nie masz pomysłu na obiad? W naszym przepisie znajdziesz dzisiaj danie z kuchni bałkańskiej.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g pestek dyni
- 100 g sera feta
- 12 łyżek oleju
- 800 g kotletów wieprzowych
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- zioła do dekoracji
Przygotowanie: ok. 45 minut
1. Ser feta odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do blendera. Dodać pestki dyni i 10 łyżek oleju (najlepiej słonecznikowego). Zmiksować na dość gładką pastę, ale kawałki pestek dyni mogą być wyczuwalne.
2. Kotlety oczyścić, lekko rozbić przez dwa kawałki folii spożywczej. Poprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni resztę oleju. Kłaść kotlety i smażyć je obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni.
3. Resztę sosu wysmażyć, oprószyć mąką, szybko podsmażyć i podlać małą ilością wody. Wymieszać, gotować 10 minut.
4. Kotlety włożyć z powrotem do sosu na patelni i szybko je podgrzać. Przełożyć na talerze, obok nałożyć porcję dyniowego pesto. Udekorować świeżymi ziołami (trybula, tymianek, natka).