Kotleto-roladki
Znudziły ci się kotlety i nie masz pomysłu na obiad? Polecamy mięso w nowej wersji - trochę jak kotlety, a trochę niczym roladki.

Składniki
- ½ kg filetu z indyka, pokrojonego na kotlety,
- jajko,
- bułka tarta,
- plastry żółtego sera salami (tyle, ile kotletów),
- 1 duży ogórek kiszony,
- sól,
- bazylia.
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Kotlety delikatnie zbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą. Jajko rozbijamy i mącimy widelcem. Bazylię płuczemy i drobno siekamy. Ogórek kroimy w plasterki (tyle, ile kotletów). Na każdym kotlecie układamy plaster sera, ogórka i posypujemy siekaną bazylią, zawijamy, wbijamy wykałaczkę, aby się nie rozwinęły. Gotowe kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 15 minut (piec należy w temperaturze 150 stopni C).