Kotleto-roladki

Znudziły ci się kotlety i nie masz pomysłu na obiad? Polecamy mięso w nowej wersji - trochę jak kotlety, a trochę niczym roladki.

Sprawdź, jak smakują!
Sprawdź, jak smakują! 123RF/PICSEL

Składniki

  • ½ kg filetu z indyka, pokrojonego na kotlety,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • plastry żółtego sera salami (tyle, ile kotletów),
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • sól,
  • bazylia.
  • Wykałaczki

Sposób przygotowania:

Kotlety delikatnie zbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą. Jajko rozbijamy i mącimy widelcem. Bazylię płuczemy i drobno siekamy. Ogórek kroimy w plasterki (tyle, ile kotletów). Na każdym kotlecie układamy plaster sera, ogórka i posypujemy siekaną bazylią, zawijamy, wbijamy wykałaczkę, aby się nie rozwinęły. Gotowe kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 15 minut (piec należy w temperaturze 150 stopni C).

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?