Kotlety jaglane
Mimo, że bezmięsne to smakują naprawdę wyśmienicie!

Składniki
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- szklanka purée z dyni
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 4 duże liście jarmużu
- 2 małe cebule
- 25 dag żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 2 jajka
- świeżo mielony pieprz
- sól
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki tymianku
- olej do smażenia
4 osób
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie (w proporcjach 1:2). Ostudź. Jarmuż umyj, pokrój drobno. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj liście jarmużu i krótko przesmaż. Wrzuć purée z dyni i fasolę. Smaż jeszcze 5-10 minut. 2. Warzywa przełóż do miski. Dodaj kaszę, starty żółty ser, jajka, mąkę oraz przyprawy. Wyrób. Następnie formuj niewielkie kulki, spłaszcz je dłonią i smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj jak burgery w bułce i z warzywami lub z ziemniakami.