Reklama

Reklama

Kotlety jajeczno-ziemniaczane były hitem PRL-u. Tanie i proste w przygotowaniu!

Kotlety jajeczne stanowiły w PRL-u najczęstszy zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się nie tylko w menu pań domu, ale także kultowych dziś barach mlecznych. Sporą popularnością cieszyły się wtedy także kotlety pożarskie (na bazie drobiu) oraz jajeczno ziemniaczane. Te ostatnie znów są hitem i zdobywają serca coraz liczniejszych jaroszy i wegetarian.

Kotlety jajeczno-ziemniaczane królowały na polskich stołach w PRL - u z wielu powodów. To nie tylko tanie danie, którym można było z powodzeniem zastąpić trudno dostępne mięso, ale także szybkie i proste w przygotowaniu. Co cenne, wystarczy mieć pod ręką zaledwie kilka składników, by przygotować smaczny i zdrowy obiad. 

Kotlety jajeczno-ziemniaczane podawać można z ulubionymi surówkami i sałatkami, kiszonkami lub dodatkową porcją ziemniaków. 

SprawdźSiostra Anastazja i jej sprawdzony przepis na wyjątkowe gołąbki

Reklama

Przepis na kotlety jajeczno - ziemniaczane

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je kiedy ostygną. Ugotuj na twardo 5 jaj i obierz ze skorupek. 
  2. Ziemniaki i jajka zblenduj, a następnie dodaj szczypiorek, śmietanę, jedno surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. 
  3. Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoty kolor, najlepiej na maśle klarowanym. 

Smacznego!

Zobacz również: Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Zalej je sosem pomidorowym!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania z prl | Kotlety jarskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy