Kotlety jajeczno-ziemniaczane były hitem PRL-u. Tanie i proste w przygotowaniu!

Kotlety jajeczno - ziemniaczane to zdrowy i tani obiad dla całej rodziny
Kotlety jajeczno - ziemniaczane to zdrowy i tani obiad dla całej rodziny Bartosz Krupa/Dzien Dobry TVN/East News

Przepis na kotlety jajeczno - ziemniaczane

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je kiedy ostygną. Ugotuj na twardo 5 jaj i obierz ze skorupek. 
  2. Ziemniaki i jajka zblenduj, a następnie dodaj szczypiorek, śmietanę, jedno surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. 
  3. Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoty kolor, najlepiej na maśle klarowanym. 
„Ewa gotuje”: Grillowane roladki z pstrągaPolsatPolsat