Reklama

Reklama

Kotlety mielone

Można je podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Kotlety mielone smakują doskonale!

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
  • 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • sól
  • bulion warzywny
  • olej

Składniki na sos

  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • ostra, suszona papryka

Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C.

Reklama

Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. 


Dowiedz się więcej na temat: kotlety mielone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje