Kotlety rybne
Lekarze alarmują - jemy za mało ryb. Posłuchajmy ich i zróbmy na obiad pyszne kotleciki.

Składniki
- 250 g filetu z dorsza
- 300 g surowego boczku
- jajko
- czerstwa kajzerka
- mleko
- bułka tarta
- łyżeczka tymianku suszonego
- łyżeczka koperku
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
- 2 łyżki smalcu
- łyżka masła
- sól, pieprz
1. Kajzerkę wymocz w mleku, a gdy już zmięknie, odsącz.
2. Pokrój filet z dorsza i surowy boczek na mniejsze kawałki. Dorsza i boczek zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z kajzerką.
3. Do masy dodaj całe jajko oraz tymianek, koper i pietruszkę.
4. Wyrób rękami zwartą masę, uformuj małe kotlety i obtocz w bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim kotlety na złoty kolor.
6. Następnie przełóż je do rondelka z roztopioną łyżką masła i podduś 3 minuty.
7. Kotlety rybne podawaj udekorowane pietruszką z purée ziemniaczanym lub kaszą.