Kotlety ryżowe ze szpinakiem
Pomysł na jarski obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag ryżu,
- 2 jajka,
- 7 dag bryndzy,
- 20 dag szpinaku,
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki listków bazylii,
- sól, pieprz, chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartej bułki.
Przyrządzanie:
Ryż ugotować w 3/4 litra osolonej wody. Osączyć. Schłodzony przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, tartą bułką, rozkruszoną bryndzą, pokrojonymi drobno listkami bazylii. Doprawić pieprzem oraz chili. Odstawić na 20 minut. Szpinak przebrać, oderwać listki od gałązek. Listki zblanszować (sparzyć wrzątkiem) lub obgotować kilka minut w osolonej wodzie. Osączyć. Chwilę dusić szpinak na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do masy ryżowej dodać szpinak, wymieszać. Formować kotlety. Można je obtoczyć w tartej bułce lub bezpośrednio kłaść na gorący tłuszcz.
Podawać z pomidorami z solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Porcja - 228 kcal
Czas przygotowania: 60 minut