Kotlety ryżowe ze szpinakiem
Pomysł na jarski obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag ryżu, - 2 jajka, - 7 dag bryndzy, - 20 dag szpinaku, - 4 łyżki masła, - 4 łyżki oleju, - 2 łyżki listków bazylii, - sól, pieprz, chili, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki tartej bułki.
Przyrządzanie:
Ryż ugotować w 3/4 litra osolonej wody. Osączyć. Schłodzony przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, tartą bułką, rozkruszoną bryndzą, pokrojonymi drobno listkami bazylii. Doprawić pieprzem oraz chili. Odstawić na 20 minut. Szpinak przebrać, oderwać listki od gałązek. Listki zblanszować (sparzyć wrzątkiem) lub obgotować kilka minut w osolonej wodzie. Osączyć. Chwilę dusić szpinak na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do masy ryżowej dodać szpinak, wymieszać. Formować kotlety. Można je obtoczyć w tartej bułce lub bezpośrednio kłaść na gorący tłuszcz. Podawać z pomidorami z solą, pieprzem i szczypiorkiem. Porcja - 228 kcal Czas przygotowania: 60 minut