Kotlety schabowe zapiekane pod serem
Kotlet schabowy często gości na polskich stołach. Ten pod serową pierzynką jest wyjątkowy i prosty w przygotowaniu.
Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, opłukać, ewentualnie przekroić, gotować 15 minut w posolonej wodzie.
Cebulę oczyścić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Kotlety opłukać i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony.
Pod koniec posolić. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć dymki, czosnek i pomidory przez 3 minuty. Fasolkę odcedzić, odsączyć, dodać do warzyw na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Warzywa podlać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia. Na patelnię ponownie włożyć kotlety. Posypać startym żółtym serem. Przykryć i dusić pod przykryciem 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać i posypać gotowe danie. Podawać od razu.
***
Zobacz również: