Kotlety schabowe zapiekane pod serem

Kotlet schabowy często gości na polskich stołach. Ten pod serową pierzynką jest wyjątkowy i prosty w przygotowaniu.

Kotlety zapiekane pod serową pierzynką
Kotlety zapiekane pod serową pierzynką 123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 cebule,
  • 15 dag pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kotlety schabowe (bez kości),
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 4 dag żółtego sera,
  • 1 gałązka natki pietruszki.

Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, opłukać, ewentualnie przekroić, gotować 15 minut w posolonej wodzie.

Cebulę oczyścić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Kotlety opłukać i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony.

Pod koniec posolić. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć dymki, czosnek i pomidory przez 3 minuty. Fasolkę odcedzić, odsączyć, dodać do warzyw na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Warzywa podlać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia. Na patelnię ponownie włożyć kotlety. Posypać startym żółtym serem. Przykryć i dusić pod przykryciem 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać i posypać gotowe danie. Podawać od razu.

***
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Zupa z suszonych pomidorówPolsat
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas