Reklama

Reklama

Kotlety schabowe zapiekane pod serem

Kotlet schabowy często gości na polskich stołach. Ten pod serową pierzynką jest wyjątkowy i prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 cebule,
  • 15 dag pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kotlety schabowe (bez kości),
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 4 dag żółtego sera,
  • 1 gałązka natki pietruszki.

Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, opłukać, ewentualnie przekroić, gotować 15 minut w posolonej wodzie. 

Cebulę oczyścić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Kotlety opłukać i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. 

Pod koniec posolić. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć dymki, czosnek i pomidory przez 3 minuty. Fasolkę odcedzić, odsączyć, dodać do warzyw na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Reklama

Warzywa podlać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia. Na patelnię ponownie włożyć kotlety. Posypać startym żółtym serem. Przykryć i dusić pod przykryciem 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać i posypać gotowe danie. Podawać od razu.

***
Zobacz również: 

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program  


Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: kotlet schabowy | ser | obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy