Kotlety z dorsza i ziemniaków

Świetna „wkładka” do chrupiącej bułki. Takiego fishburgera chętnie zje nawet dziecko.

Kotlety dla tych, którzy nie przepadają za mięsem
Kotlety dla tych, którzy nie przepadają za mięsem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag filetów z dorsza
  • 2-3 ziemniaki (ok. 20 dag)
  • pęczek natki
  • plasterek cytryny
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania (ew. panierka owsiana)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę.

Filety rybne oczyść, włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, plaster cytryny i 2-3 gałązki natki, podlej niewielką ilością wody, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Odcedź, rozdrobnij.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Ziemniaki, filety rybne i cebulę wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj pozostałą posiekaną natkę.

Dokładnie wyrób na gładką masę. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej (ew. panierce owsianej). Usmaż na złoto na oleju. Osącz.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas