Kotlety z dorsza i ziemniaków
Świetna „wkładka” do chrupiącej bułki. Takiego fishburgera chętnie zje nawet dziecko.
Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- 2-3 ziemniaki (ok. 20 dag)
- pęczek natki
- plasterek cytryny
- 2 liście laurowe
- cebula
- łyżka masła
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania (ew. panierka owsiana)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę.
Filety rybne oczyść, włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, plaster cytryny i 2-3 gałązki natki, podlej niewielką ilością wody, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Odcedź, rozdrobnij.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Ziemniaki, filety rybne i cebulę wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj pozostałą posiekaną natkę.
Dokładnie wyrób na gładką masę. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej (ew. panierce owsianej). Usmaż na złoto na oleju. Osącz.