Kotlety z jajek z cebulką
Zrób na obiad kotlety z jajek. Smakują równie dobrze, co te zrobione z mięsa.

Składniki
- 8 jajek,
- 8 łyżek tartej bułki,
- łyżka masła,
- 3 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku),
- cebula,
- olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Jedno jajko odłóż, a pozostałe ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Do posiekanych jajek dodaj podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę i kilka łyżek tartej bułki. Do masy wbij surowe jajko i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem. Z masy jajecznej wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na złoto z obu stron.