Kotlety z kalafiora: Oczarują całą rodzinę

Wraz z nadchodzącym latem wypatrujemy wielu warzyw i owoców, na które sezon jest bardzo krótki. Ale wtedy w atrakcyjnych cenach są także i te produkty, które niby są praktycznie dostępne cały rok, ale to właśnie w tym czasie smakują najlepiej! Przykładem może być kalafior, który raczej w naszych kulinariach odgrywa rolę drugoplanową. Ale jeśli znudziły nam się sztandarowe dania obiadowe, takie jak mielone lub schabowe, to kalafior może przybyć z pomocą. W zaledwie parę chwil można przygotować przepyszny posiłek, który będzie nie tylko zdrowszy, ale także na miarę naszych kieszeni. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Przekonajmy się.

Kalafior nie musi grać drugoplanowej roli. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe
Kalafior nie musi grać drugoplanowej roli. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe123RF/PICSEL

Dlaczego akurat kalafior?

Dlaczego akurat kalafior powinien trafiać na nasze stoły jak najczęściej? Ta odmiana kapusty warzywnej to najczęściej dodatek do dań głównych, ale można z niej wyczarować wiele rarytasów, które zachwycą - nawet na co dzień - wybredne podniebienia. Kalafior jest jednym ze zdrowych warzyw, ponieważ dostarcza pełnowartościowego błonnika, który dla jelit działa wyjątkowo korzystnie (wspiera procesy trawienia, pomaga usunąć złogi i reguluje procesy wypróżnień).

Ale to niejedyne związki dostępne w kalafiorze. Jako jeden z nielicznych zawiera przeciwutleniacze, które pomagają rozprawić się z nadmiarem toksyn, spowalniać rozwój chorób cywilizacyjnych lub opóźniać procesy starzenia się komórek organizmu. Do nich zaliczają się izotiocyjany, indole oraz glukorafaniny. Te ostanie są pochodną siarki, dlatego kalafior zyskuje działanie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Niestety, istnieje druga strona medalu, ponieważ odpowiedzialne są za specyficzny zapach kalafiora.

Oczywiście, kalafior oferuje - prócz możliwości kulinarnych - o wiele więcej właściwości zdrowotnych. Można w nim znaleźć m.in. witaminy A (wspiera narząd wzroku), E (poprawia kondycję skóry), C (to wektor odporności) oraz K (zapewnia prawidłowy rozwój kości i normalizuje parametry krwi).

Kalafior to także rezerwuar minerałów: żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Dzięki temu to wdzięczne warzywo zyskuje właściwości:

  • przeciwzapalne
  • odchudzające
  • oczyszczające
  • normalizujące
  • łagodzące

Kotlety kalafiorowe

Jeśli mamy w domu kalafior, to warto troszkę poeksperymentować w kuchni i przygotować coś, co na pewno odmieni nasze spojrzenie na letni obiad. Gdy cenimy sobie czas, to przygotowanie kotletów z kalafiora będzie idealną alternatywą dla schabowych. Jak je przyrządzić? Wystarczy główkę kalafiora dokładnie oczyścić z liści oraz umyć. Następnie kalafiora wystarczy pokroić w grube pasy (ok. dwóch/trzech centymetrów).

Uwaga: Boczne części kalafiora mogą się rozpadać, ponieważ właśnie tam nie są dokładnie połączone z głąbem. Ale nie warto ich wyrzucać, gdyż mogą się przydać.

A co zrobić z pokrojonymi w plastry kalafiorem, żeby smakował tak, jak schabowy? Wystarczy w miseczce połączyć ze sobą kilka łyżek wody, oleju i sosu sojowego i dodać przyprawy: kurkumę lub curry, odrobinę papryki słodkiej oraz sól i pieprz. Następnie za pomocą pędzelka posmarować kalafiora, ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez kwadrans w 180 stopniach.

Wystarczy dodać tylko ziemniaczki z koperkiem i surówkę: w ten sposób powstaje szybki obiad.

Kalafiorowe mielone

Obiad z kalafiorem nie musi być nudny. Wystarczy trochę sprytu i gotowe!
Obiad z kalafiorem nie musi być nudny. Wystarczy trochę sprytu i gotowe!123RF/PICSEL

Jeśli mamy nadmiar różyczek kalafiora, to i z nich można przygotować pyszne danie. Kotlety mielone z kalafiora to idealna propozycja dla tych, którzy z jednej strony uwielbiają typową polską kuchnię, ale muszą lub chcą ograniczyć mięso. Co jest potrzebne do przygotowania kotletów z kalafiora?

  • Kilogram różyczek kalafiora
  • kasza jaglana 100 gramów
  • trzy jajka
  • trzy łyżki mąki pszennej
  • cebula
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie:
Kalafior zagotować w osolonej wodzie do miękkości (nie dłużej niż osiem minut), a następnie ostudzić. Kaszę także ugotować, a następnie odcedzić i ostudzić. Kalafior można zemleć w malakserze na drobną masę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą i zrobić jednolitą masę. Uformować kotleciki, opanierować i zapiec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jak długo kotlety z kalafiora powinny się piec? Około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas