Kotlety z kaszy gryczanej i cukinii

Kaszę gryczaną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.

Kotlety z kaszy gryczanej i cukinii
Kotlety z kaszy gryczanej i cukiniimateriały prasowemateriały prasowe

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • pieprz do smaku
  • ok. 50 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub koperek  

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gryczaną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy drobno.  Następnie mieszamy wszystkie składniki oprócz mąki. Dodajemy po łyżce mąki, tak aby ciasto nie było zbyt gęste.
2. Formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy kotlety. Smażymy do momentu, aż się zarumienią. Na wierzch posypujemy natkę pietruszki lub koperek.

Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas