Kotlety z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi
Forma pulpeta lub okrągłego kotleta zazwyczaj dobrze się dzieciom kojarzy. Można w ten sposób przemycić warzywa strączkowe z dodatkiem mięsa lub przygotować je w wersji wegetariańskiej. Soczewica gotuje się dużo szybciej niż fasola i jest najbardziej lekkostrawnym warzywem strączkowym, więc bez obaw można podawać ją przedszkolakom.
Jej natura termiczna jest neutralna. Ma słodki smak. W samych Indiach uprawia się około 50 odmian soczewicy. Ma dużą zawartość białka roślinnego, które pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi i pobudza właściwy wzrost i rozwój fizyczny, co jest bardzo istotne dla zdrowia naszych pociech.
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy żółtej lub czerwonej
- 2 duże marchewki starte na tarce o małych oczkach
- 1/2 małego selera
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula dymka drobno posiekana
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie i gotuj do miękkości w 2 szklankach wody. Seler ugotuj w wodzie lub na parze, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Płatki owsiane zalej w szklance gorącą wodą 1 1/2 cm ponad ich poziom. Soczewicę zmiksuj na gładką masę, zostawiając kilka ziarenek w całości. Dodaj do niej startą marchewkę, seler, namoczone płatki, czosnek, dymkę, przyprawy, sos sojowy, oliwę i bułkę tartą oraz curry i czerwoną paprykę. Dokładnie wymieszaj całość - w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. Masę odstaw do lodówki na 15-30 minut. Na rozgrzaną patelnię wylej 3 łyżki oleju. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj zgrabne kotleciki. Smaż z każdej strony po 2-3 minuty.
Sałatka z pomidorków koktajlowych na ciepło
Składniki:
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: Pomidorki przekrój na pół. Otrzyj skórkę z cytryny. Rozgrzej olej na patelni, dodaj skórkę z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Wlej sok z cytryny i chwilę podgrzewaj. Dodaj posiekaną natkę i podawaj z kleksem z jogurtu.