Kotlety z ziemniaków

Są sycące, tanie, a przede wszystkim bardzo smaczne. Kotlety z ziemniaków możesz podać solo, albo z ulubionym sosem.

Smakują wspaniale
Smakują wspaniale 123RF/PICSEL

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (powinno jej być tyle, aby były w całości zakryte), lekko posól. Przykryj pokrywką, gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną (oznaką ugotowania może być popękana skórka). Odcedź i wystudź. Cebulę drobno posiekaj. Umyte grzyby pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do wystudzonych grzybów dodaj natkę pietruszki, wymieszaj. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka oraz mąkę. Wyrób na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.

Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Każdą spłaszcz tak, aby powstało koło. W środek krążka nałóż grzyby, złóż na pół a końce sklej palcami. Dłońmi uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz ją, nadając jej okrągły kształt. Smaż na złoty kolor z obu stron, na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj gorące.  

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas