Kotlety z ziołowym farszem
Składniki na 7 porcji: 7 kotletów schabowych, 7 dużych ząbków czosnku, 2 jajka, ok. 1 szklanki mąki, ok. 1 szklanki mleka, musztarda, świeża bazylia, pieprz, sól, suszone oregano i majeranek.

1 Kotlety mocno rozbić na bardzo cienkie plastry. Oprószyć pieprzem i solą. Listki bazylii zgnieść w dłoniach i drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozbite kotlety z jednej strony cienko posmarować musztardą. Na połowie posmarowanej strony ułożyć (dość rzadko) plasterki czosnku, posypać bazylią, oregano i majerankiem. Złożyć na pół, brzegi kotleta dokładnie zaklepać tłuczkiem.
2 Mąkę i jajka zmiksować, dolewając powoli mleko - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Maczać kotlety w cieście, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.