Krążki z mięsnymi kąskami na ostro

Lekka przekąska dla miłośników cukinii

Nadziewana cukinia
Nadziewana cukinia123RF/PICSEL

Sposób przygotowanie

1. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój  w grubsze plasterki. Włóż je do wrzącej posolonej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij. Wystudź. Potem delikatnie wydrąż, pozostawiając grubą warstwę miąższu od spodu i przy brzegach. Po wydrążeniu w każdym plasterku cukinii powinno powstać niewielkie wgłębienie. 

2. Mięso opłucz, osusz. Pomidory umyj, wytrzyj, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kawałeczki mięsa  i marchewkę. Smaż 5 minut. Potem dołóż pomidory. Duś kolejne 5 minut. Pod koniec przypraw na pikantnie solą, pieprzem, ziołami włoskimi  oraz słodką i ostrą papryką. Mozzarellę grubo zetrzyj. 

3. Wgłębienia w plasterkach cukinii napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 210 st. C. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas