Krążki z mięsnymi kąskami na ostro
Lekka przekąska dla miłośników cukinii
Sposób przygotowanie
1. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w grubsze plasterki. Włóż je do wrzącej posolonej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij. Wystudź. Potem delikatnie wydrąż, pozostawiając grubą warstwę miąższu od spodu i przy brzegach. Po wydrążeniu w każdym plasterku cukinii powinno powstać niewielkie wgłębienie.
2. Mięso opłucz, osusz. Pomidory umyj, wytrzyj, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kawałeczki mięsa i marchewkę. Smaż 5 minut. Potem dołóż pomidory. Duś kolejne 5 minut. Pod koniec przypraw na pikantnie solą, pieprzem, ziołami włoskimi oraz słodką i ostrą papryką. Mozzarellę grubo zetrzyj.
3. Wgłębienia w plasterkach cukinii napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.