Krążki z mięsnymi kąskami na ostro
Lekka przekąska dla miłośników cukinii

Składniki
- 4 cienkie cukinie
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 50 dag mięsa drobiowego na gulasz
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oleju
- 2 duże kulki mozzarelli
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła do dań włoskich
- 1/2 pęczka świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowanie
1. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w grubsze plasterki. Włóż je do wrzącej posolonej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij. Wystudź. Potem delikatnie wydrąż, pozostawiając grubą warstwę miąższu od spodu i przy brzegach. Po wydrążeniu w każdym plasterku cukinii powinno powstać niewielkie wgłębienie. 2. Mięso opłucz, osusz. Pomidory umyj, wytrzyj, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kawałeczki mięsa i marchewkę. Smaż 5 minut. Potem dołóż pomidory. Duś kolejne 5 minut. Pod koniec przypraw na pikantnie solą, pieprzem, ziołami włoskimi oraz słodką i ostrą papryką. Mozzarellę grubo zetrzyj. 3. Wgłębienia w plasterkach cukinii napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.