Reklama

Reklama

Krążki z mięsnymi kąskami na ostro

Lekka przekąska dla miłośników cukinii

Składniki

  • 4 cienkie cukinie
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 50 dag mięsa drobiowego na gulasz
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła do dań włoskich
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowanie

1. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój  w grubsze plasterki. Włóż je do wrzącej posolonej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij. Wystudź. Potem delikatnie wydrąż, pozostawiając grubą warstwę miąższu od spodu i przy brzegach. Po wydrążeniu w każdym plasterku cukinii powinno powstać niewielkie wgłębienie. 

2. Mięso opłucz, osusz. Pomidory umyj, wytrzyj, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kawałeczki mięsa  i marchewkę. Smaż 5 minut. Potem dołóż pomidory. Duś kolejne 5 minut. Pod koniec przypraw na pikantnie solą, pieprzem, ziołami włoskimi  oraz słodką i ostrą papryką. Mozzarellę grubo zetrzyj. 

3. Wgłębienia w plasterkach cukinii napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Posyp startą mozzarellą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 210 st. C. Piecz przez 15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje