Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!
Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!materiał zewnętrzny

Początek roku to czas, gdy w marketach królują cytrusy oraz warzywa bulwiaste. Wydaje się, że bardzo trudno o różnorodną dietę, jednak wystarczy odrobina kreatywności, aby każdego dnia cieszyć się pysznym, warzywnym daniem będącym witaminową bombą.

Kupuj w sprawdzonych miejscach

Upewnij się, że przygotowujesz potrawy ze składników najwyższej jakości. Zrób zakupy w miejscu cieszącym się zaufaniem klientów – na przykład u ulubionego sprzedawcy z ryneczku lub sprawdzonym stoisku w hali zakupowej. Możesz też skorzystać z supermarketu internetowego – na przykład Tesco, Auchan, A lub Frisco. Opinie zadowolonych klientów na temat tej formy zakupów świadczą o tym, że po markecie internetowym możesz zawsze spodziewać się świeżych produktów spożywczych.

Sklepy internetowe doczekały się nawet specjalnych rankingów. W 2016 roku najlepszym (i najtańszym) sklepem okazał się market Frisco, opinie o supermarkecie spożywczym online Auchan oraz Piotrze i Pawle także były bardzo pozytywne. W rankingu brane pod uwagę były między innymi jakość i dostępność asortymentu (najlepiej wypadło Frisco), opinie o jakości opakowania produktów i jakości samej dostawy (dobrze wypadł Auchan, Piotr i Paweł, Frisco) itp.

Kiszonka dobra na wszystko

Szczególnie zimą kiszona kapusta, ogórki czy nawet rzodkiewki i marchew mogą być prawdziwym wybawieniem w kuchni. Możesz je także wykorzystać w nietypowych połączeniach – na przykład ogórek kiszony z pomidorem oraz gotowaną zieloną soczewicą.

Nie bój się eksperymentów, kiszonki nie muszą być jedynie dodatkiem do klasycznego zestawu „schabowy i ziemniaki”. Fermentowane warzywa to także naturalne probiotyki wzmacniające odporność organizmu, ich jedzenie jest więc szczególnie wskazane zimą.

Stare warzywa w nowej odsłonie

Czy próbowałaś kiedyś frytek pieczonych z selera? Carpaccio z buraka z dodatkiem sera pleśniowego? Indyjskiego curry z dyni? Pasztetu z soczewicy? Karmelizowanego pasternaka? Zimę w kuchni potraktuj jak wyzwanie i za punkt honoru postaw sobie wyszukanie nowych smaków i połączeń. Nie bój się łączyć słodkich i słonych smaków ani korzystać z orientalnych przypraw, a nigdy nie będziesz się nudzić w kuchni.

Potęga mrożenia

Mrożone warzywa z łatwością kupisz w supermarkecie (także online, gdyż dostawy do domu odbywają się z wykorzystaniem pojazdów z chłodnią). Z wykorzystaniem mrożonek jesteś w stanie przygotować wiele dań – od zupy jarzynowej przez gotowane warzywa w panierce aż po warzywne sosy i gulasze. Szybko zamrożone i odpowiednio przechowywane składniki zachowują większość składników odżywczych, dlatego bez obaw przygotowuj zdrowe posiłki z ich wykorzystaniem.

materiał zewnętrzny
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas