Krem borowikowy ze śmietaną
Propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle: jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna. Przygotujesz ją na bazie suszonych i mrożonych grzybów.
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, poszatkuj. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekane cebule i plasterki marchewek. Krótko przesmaż.
2. Rozmrożone grzyby osusz, pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw. Oprósz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. Wlej gorący bulion warzywny. Dodaj namoczone wcześniej suszone grzyby.
3. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Kilka plasterków grzybów odłóż. Zupę zmiksuj na krem. Mleko rozmieszaj z mąką. Wlej do zupy, chwilę gotuj. Zapraw śmietaną. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ozdób natką i odłożonymi grzybami.