Reklama

Krem borowikowy ze śmietaną

Propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle: jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna. Przygotujesz ją na bazie suszonych i mrożonych grzybów.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 30 dag mrożonych grzybów
  • 1,2 l bulionu
  • 2-3 suszone grzyby
  • natka
  • 1/4 l mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki kremówki
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, poszatkuj. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekane cebule i plasterki marchewek. Krótko przesmaż.

2. Rozmrożone grzyby osusz, pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw. Oprósz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. Wlej gorący bulion warzywny. Dodaj namoczone wcześniej suszone grzyby.

3. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Kilka plasterków grzybów odłóż. Zupę zmiksuj na krem. Mleko rozmieszaj z mąką. Wlej do zupy, chwilę gotuj. Zapraw śmietaną. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ozdób natką i odłożonymi grzybami.

Reklama
Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy