Krem brokułowy
Zaskocz swoich gości!
Składniki:
- 2 spore brokuły
- 2 ziemniaki
- 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 plasterki wędzonego boczku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- cukier
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji
Przygotowanie:
Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, umyj. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku stop masło, zeszklij na nim cebulę, mieszając. Dołóż rozdrobnione brokuły oraz ziemniaki.
Zalej wrzącym bulionem. Dodaj płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej bez pokrywki (dzięki temu brokuły zachowają piękny zielony kolor) około 25 minut.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Boczek potnij w kosteczkę, wysmaż na suchej patelni.
Gotową zupę rozlej do miseczek.