Krem brokułowy

Zaskocz swoich gości!

Krem brokułowy
Krem brokułowy123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 spore brokuły
  • 2 ziemniaki
  • 6 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji

Przygotowanie:

Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, umyj. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku stop masło, zeszklij na nim cebulę, mieszając. Dołóż rozdrobnione brokuły oraz ziemniaki.

Zalej wrzącym bulionem. Dodaj płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Doprowadź do wrzenia i gotuj dalej bez pokrywki (dzięki temu brokuły zachowają piękny zielony kolor) około 25 minut.

Zupę zmiksuj na gładki krem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Boczek potnij w kosteczkę, wysmaż na suchej patelni.

Gotową zupę rozlej do miseczek.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas