Krem brokułowy
Pyszna i aromatyczna brokułowa zupa-krem to prezent nie tylko dla podniebienia, ale i dla żołądka - i nie chodzi tylko o zaspokojenie głodu, a właściwości zdrowotne zielonego warzywa oraz konsystencję dania (zadziała jak kojący balsam).

Składniki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
- 1 mała marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypioru
- starta gałka muszkatołowa
- papryka ostra mielona
- lubczyk
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- dowolny olej lub oliwa z oliwek do wzbogacenia zupy (odrobina na każdy talerz)
1. Seler, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki umieszczamy w garnku z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalewamy 1,5 l wody, lekko solimy i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa będą miękkie (ziemniaki mogą się nawet lekko rozgotować). 2. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy kroimy drobno i podsmażamy na oleju, aż zmiękną, dodajemy do zupy, oczyszczony brokuł dzielimy na różyczki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko razem jeszcze 3-5 min., blendujemy zupę do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Nakładamy na talerze, dodajemy odrobinę tłuszczu, mieszamy, dekorujemy zieleniną.