Krem brokułowy z grzankami

Taką zupę, w wersji bez śmietany i grzanek, z chęcią zjedzą nawet małe dzieci.

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa© Photogenica

Składniki:

  • duża różyczka brokułu
  • włoszczyzna do przygotowania warzywnego bulionu
  • 1 l wody
  • 2-3 duże ziemniaki
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku

Grzanki: kilka kromek chleba, kilka plasterków żółtego sera

Przygotowanie:

Przygotuj warzywny bulion. Gdy warzywa zmiękną, wyjmij je, a do bulionu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielony na mniejsze cząstki brokuł.

Gotuj na małym ogniu. Gdy ziemniaki zmiękną, zestaw garnek z ognia. Przestudź, dodaj czosnek, a następnie całość zmiksuj. Ponownie podgrzej i przypraw. Przed podaniem dodaj łyżkę śmietany.

Odkrój skórkę od chleba, posmaruj kromki masłem, na każdą połóż kawałek żółtego sera. Złóż na pół i zapiecz w piekarniku (w temp. 200 st. C, aż ser się rozpuści, a skórka będzie chrupiąca) lub opiekaczu.

Gdy będą gotowe, pokrój grzanki na mniejsze kawałki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas