Krem brokułowy z grzankami
Taką zupę, w wersji bez śmietany i grzanek, z chęcią zjedzą nawet małe dzieci.
Składniki:
- duża różyczka brokułu
- włoszczyzna do przygotowania warzywnego bulionu
- 1 l wody
- 2-3 duże ziemniaki
- śmietana
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Grzanki: kilka kromek chleba, kilka plasterków żółtego sera
Przygotowanie:
Przygotuj warzywny bulion. Gdy warzywa zmiękną, wyjmij je, a do bulionu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielony na mniejsze cząstki brokuł.
Gotuj na małym ogniu. Gdy ziemniaki zmiękną, zestaw garnek z ognia. Przestudź, dodaj czosnek, a następnie całość zmiksuj. Ponownie podgrzej i przypraw. Przed podaniem dodaj łyżkę śmietany.
Odkrój skórkę od chleba, posmaruj kromki masłem, na każdą połóż kawałek żółtego sera. Złóż na pół i zapiecz w piekarniku (w temp. 200 st. C, aż ser się rozpuści, a skórka będzie chrupiąca) lub opiekaczu.
Gdy będą gotowe, pokrój grzanki na mniejsze kawałki.