Krem czekoladowy po staropolsku

Z przepisów naszych babć.

A oto jak w dawnych dworach robiono desery, na przykład krem czekoladowy.

Reklama

1. Ćwierć funta czekolady połamać na kawałki i wrzucić na pół kwarty gotującej się śmietanki. Trzy czwarte łuta (około 15 dag) żelatyny namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić w gorącą czekoladę. Ćwierć funta cukru ubić z czterema żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą, wszystko razem trzymać ciągle na wolnym ogniu i mieszać, aż zacznie gęstnieć, byle się nie zagotowało.

2. Gdy wystygnie, ubić dobrze, żeby zgęstniało, wlać w formę wylaną wodą, wysypaną cukrem i wynieść do piwnicy dla zastudzenia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje