Krem paprykowy z chrupiącym boczkiem
Smaczny, rodzinny obiad.
Składniki:
- 3-4 strąki czerwonej papryki
- 1 strąk chili
- 1 cebula
- czosnek, olej
- 3 ziemniaki
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 6 plasterków chudego boczku
- pieprz, sól, cukier
- kilka łyżek gęstej śmietany
Przygotowanie:
1. Paprykę umyj, osusz, pozostaw w całości. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Wyjmij i włóż do foliowego woreczka. Odłóż papryki do przestudzenia.
2. Strączek chili umyj, osusz, przekrój i usuń pestki. Miąższ posiekaj. Obraną cebulę drobno poszatkuj. 1-2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoty kolor. Dodaj obrane, opłukane, osuszone i pokrojone ziemniaki.
3. Warzywa zalej bulionem mięsnym (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Schłodzoną paprykę wyjmij z woreczka, zdejmij odchodzącą skórkę. Strąki przekrój, usuń gniazda nasienne.
4. Miąższ paprykowy posiekaj. Wrzuć do zupy. Dodaj chili. Gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem. Zupę ponownie zagrzej, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz przecierem. Boczek pokrój na kawałki, zrumień na patelni, posyp zupę. Podawaj z kleksami śmietany.