Krem waniliowy

Masz ochotę na lekki deser? Wypróbuj koniecznie nasz przepis na krem waniliowy. Możesz zjeść go z różnymi dodatkami: owocami, czekoladą, albo groszkiem ptysiowym.

Krem waniliowy możesz zrobić z różnymi dodatkami.
Krem waniliowy możesz zrobić z różnymi dodatkami. 123RF/PICSEL

Składniki:

Krem:

  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki grysiku kukurydzianego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • kostka masła
  • rodzynki
  • czekolada starta na grubej tarce

Groszek ptysiowy

  • 10 dkg masła
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z masłem i solą. Ostudzić. Do miksera wsypać mąkę, dodać wodę z masłem i solą, cukier waniliowy, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajka i znów zmiksować.

Blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką kukurydzianą. Z ciasta porcjować małe "kleksiki" za pomocą  plastikowej tuby. Między kleksikami powinno być kilka centymetrów przerwy, gdyż ciasto rośnie pod wpływem temperatury. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut, na złoty kolor.

Przygotować masę waniliową. Ugotować grysik na mleku z dodatkiem  cukru waniliowego  i cukru . Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić, stale mieszając. Zmiksować z kostką masła i żółtkiem. Nałożyć do salaterek krem waniliowy, potem warstwę groszku, wrzucić rodzynki, a wierzch posypać czekoladą

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas