Krem waniliowy
Masz ochotę na lekki deser? Wypróbuj koniecznie nasz przepis na krem waniliowy. Możesz zjeść go z różnymi dodatkami: owocami, czekoladą, albo groszkiem ptysiowym.
Składniki:
Krem:
- cukier waniliowy
- 10 dag cukru pudru
- 4 łyżki grysiku kukurydzianego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 żółtko
- kostka masła
- rodzynki
- czekolada starta na grubej tarce
Groszek ptysiowy
- 10 dkg masła
- 2 szklanki wody
- szklanka mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z masłem i solą. Ostudzić. Do miksera wsypać mąkę, dodać wodę z masłem i solą, cukier waniliowy, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajka i znów zmiksować.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką kukurydzianą. Z ciasta porcjować małe "kleksiki" za pomocą plastikowej tuby. Między kleksikami powinno być kilka centymetrów przerwy, gdyż ciasto rośnie pod wpływem temperatury. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut, na złoty kolor.
Przygotować masę waniliową. Ugotować grysik na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i cukru . Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić, stale mieszając. Zmiksować z kostką masła i żółtkiem. Nałożyć do salaterek krem waniliowy, potem warstwę groszku, wrzucić rodzynki, a wierzch posypać czekoladą