Krem z buraczków prosto z Podlasia
Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

Składniki:
- 500 g buraków
- 2 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- duże jabłko
- 3 litry wody
- 2 łyżki oleju
- 3 listki laurowe
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: śmietana oraz grzanki do podania, ew. do dekoracji listki botwiny
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, pokrój w piórka. Podsmaż na oleju. Buraki, marchewkę oraz pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę, buraki, marchew, pietruszki, przekrojone na ćwiartki jabłko włóż do garnka, dodaj przecier, wodę. Dołóż listki laurowe. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
2. Gotową zupę zblenduj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj łyżeczkę oleju. Nalej do talerzy. Możesz udekorować śmietaną i listkami botwinki. Serwuj np. z grzankami z bułki pszennej.