Krem z buraków

Barszcz w nowej odsłonie

Zupę udekoruj przed podaniem
Zupę udekoruj przed podaniem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości buraki
  • ząbek czosnku (nieobrany)
  • łyżka oliwy
  • ziemniak
  • cebula
  • marchewka
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • kilka młodych listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1. Umyj buraki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż buraki na kawałkach folii aluminiowej. Oprósz je solą i zawiń folią. Piecz 40-50 minut. Owiń folią ząbek czosnku, dołóż do buraków i piecz 20 minut.

2. Pokrój w kostkę pozostałe warzywa i podsmaż w rondlu na łyżce oliwy (3-4 minuty). Obierz upieczone buraki i czosnek, pokrój i dodaj do warzyw.

3. Zalej warzywa bulionem, zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.

4. Zmiksuj zupę na gładki, gęsty krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

5. Podawaj zupę z łyżeczką śmietany. Posyp kilkoma listkami bazylii.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas