Krem z buraków
Barszcz w nowej odsłonie
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości buraki
- ząbek czosnku (nieobrany)
- łyżka oliwy
- ziemniak
- cebula
- marchewka
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- kilka młodych listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1. Umyj buraki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż buraki na kawałkach folii aluminiowej. Oprósz je solą i zawiń folią. Piecz 40-50 minut. Owiń folią ząbek czosnku, dołóż do buraków i piecz 20 minut.
2. Pokrój w kostkę pozostałe warzywa i podsmaż w rondlu na łyżce oliwy (3-4 minuty). Obierz upieczone buraki i czosnek, pokrój i dodaj do warzyw.
3. Zalej warzywa bulionem, zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.
4. Zmiksuj zupę na gładki, gęsty krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Podawaj zupę z łyżeczką śmietany. Posyp kilkoma listkami bazylii.