Reklama

Reklama

Krem z czerwonych warzyw

Pikantna, rozgrzewająca zupa

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 2–3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • słodka papryka w proszku
  • mielona papryczka chili, sól

Sposób przygotowania

Marchewki obierz, umyj, pokrój na niewielkie kawał- ki. Pomidory ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Włóż je na minutę do wrzątku, wyjmij, zdejmij skórki. Miąższ oczyść z pestek. Papryki oczyść, opłucz, potnij w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewki, paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5-7 minut. Potem dodaj do nich pomidory. Oprósz solą i słodką papryką. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Przypraw na pikantnie mieloną papryczką chili. Ponowie zagotuj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj według uznania.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy