Krem z czerwonych warzyw
Pikantna, rozgrzewająca zupa
Sposób przygotowania
Marchewki obierz, umyj, pokrój na niewielkie kawał- ki. Pomidory ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Włóż je na minutę do wrzątku, wyjmij, zdejmij skórki. Miąższ oczyść z pestek. Papryki oczyść, opłucz, potnij w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewki, paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5-7 minut. Potem dodaj do nich pomidory. Oprósz solą i słodką papryką. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Przypraw na pikantnie mieloną papryczką chili. Ponowie zagotuj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj według uznania.