Reklama

Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach. Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion lub woda
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Składniki

  • 4 kromki bagietki wiejskiej
  • ser feta
  • pietruszka posiekana
  • dowolna sałata
  • olej z dyni

Sposób przygotowania

1.W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.

2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.

3. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy