Krem z kalafiora i jabłek
Smaczna zupa na obiad.

Składniki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kalafior
- 2 jabłka
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 100 g gęstego jogurtu lub śmietany
- 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj obrane oraz pokrojone w cząstki jabłko, podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Całość zalej wywarem, dodaj odrobinę soli i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 2. Dodaj jogurt lub śmietanę, zblenduj. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 3. Podawaj krem skropiony oliwą, posypany prażonymi płatkami migdałów i kawałkami drugiego jabłka.