Reklama

Reklama

Krem z kukurydzy

Kukurydziana zupa-krem wspaniale rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, a nawet wygląda radośnie.

Czas przyrządzenia: 80 min.
Składniki dla: 2-3

Składniki

  • Tacka/pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebulki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm startego imbiru
  • 2 puszki kukurydzy (2 x 400 g)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • kurkuma, papryka słodka lub ostra, majeranek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • nać pietruszki

1. Włoszczyznę (wystarczy marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora) oczyszczamy, obieramy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. 

2. Cebule i czosnek obieramy, kroimy drobno, podsmażamy na maśle, aż cebulka lekko się zrumieni. Dodajemy starty imbir, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze minutę.

3. Podsmażone cebule, czosnek i imbir dodajemy do bulionu warzywnego. Dodajemy ziemniaki, solimy lekko, gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 20 min), do zupy dodajemy osączoną kukurydzę z puszek, miód i przyprawy. Gotujemy całość jeszcze 10 min. 

4. Zupę blendujemy na jednolity krem, dekorujemy natką, przed podaniem dodajemy do każdej porcji odrobinę oliwy.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje