Krem z kukurydzy
Kukurydziana zupa-krem wspaniale rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, a nawet wygląda radośnie.
1. Włoszczyznę (wystarczy marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora) oczyszczamy, obieramy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem.
2. Cebule i czosnek obieramy, kroimy drobno, podsmażamy na maśle, aż cebulka lekko się zrumieni. Dodajemy starty imbir, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze minutę.
3. Podsmażone cebule, czosnek i imbir dodajemy do bulionu warzywnego. Dodajemy ziemniaki, solimy lekko, gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 20 min), do zupy dodajemy osączoną kukurydzę z puszek, miód i przyprawy. Gotujemy całość jeszcze 10 min.
4. Zupę blendujemy na jednolity krem, dekorujemy natką, przed podaniem dodajemy do każdej porcji odrobinę oliwy.