Krem z kukurydzy

Kukurydziana zupa-krem wspaniale rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, a nawet wygląda radośnie.

Dobry wybór na jesienne chłody
Dobry wybór na jesienne chłody123RF/PICSEL

1. Włoszczyznę (wystarczy marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora) oczyszczamy, obieramy, umieszczamy w garnku, zalewamy 1l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. 

2. Cebule i czosnek obieramy, kroimy drobno, podsmażamy na maśle, aż cebulka lekko się zrumieni. Dodajemy starty imbir, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze minutę.

3. Podsmażone cebule, czosnek i imbir dodajemy do bulionu warzywnego. Dodajemy ziemniaki, solimy lekko, gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 20 min), do zupy dodajemy osączoną kukurydzę z puszek, miód i przyprawy. Gotujemy całość jeszcze 10 min. 

4. Zupę blendujemy na jednolity krem, dekorujemy natką, przed podaniem dodajemy do każdej porcji odrobinę oliwy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas