​Krem z marchwi i mango

Aksamitna i bardzo smaczna.

Zupa krem z marchwi i mango
Zupa krem z marchwi i mango123RF/PICSEL

Składniki

na 4 porcje

  • 1 cebula
  • 400 g marchewki
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 duże mango
  • 1 łyżka masła
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 limonki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz.
  • 250 g warzyw (marchewka, burak, seler, pietruszka)
  • olej do smażenia

Przygotować chipsy: warzywa korzeniowe obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Porcjami smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć solą. Cebulę i marchewki obrać, drobno pokroić. Papryczkę chili rozkroić, pozbawić nasion, drobniutko posiekać. Mango obrać ostrym nożem ze skórki, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kosteczkę.

W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i chili. Dołożyć marchewkę i podsmażyć. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać mango. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Następnie zmiksować blenderem. Krem doprawić do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Podawać z chipsami warzywnymi.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas