Krem z pokrzywy z żółtkiem
Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa! Pokrzywa ma niezwykłe właściwości zdrowotne, które warto wykorzystać. Kwiecień i maj to najlepszy czas, by zebrać młode listki pokrzywy i móc czerpać z ich leczniczych właściwości przez cały rok.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Oczyść starannie kawałek pora, pokrój w krążki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w sporą kostkę. Posiekaj oczyszczony kawałek selera i korzeń pietruszki.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z posiekanym porem, zeszklij. Dodaj ziemniaki, selera i pietruszkę. Warzywa zalej 1,5 l wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Wsyp pół łyżeczki soli. Gotuj zupę 20-25 minut.
3. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć opłukane i posiekane listki pokrzywy. Gotuj 5 min. Wyjmij przyprawy. Zupę zmiksuj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Posyp ugotowanymi na twardo żółtkami jajek.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!