Reklama

Reklama

Krem z pokrzywy z żółtkiem

Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa! Pokrzywa ma niezwykłe właściwości zdrowotne, które warto wykorzystać. Kwiecień i maj to najlepszy czas, by zebrać młode listki pokrzywy i móc czerpać z ich leczniczych właściwości przez cały rok.

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
  • 30 dag listków młodej pokrzywy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Oczyść starannie kawałek pora, pokrój w krążki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w sporą kostkę. Posiekaj oczyszczony kawałek selera i korzeń pietruszki.

Reklama

2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z posiekanym porem, zeszklij. Dodaj ziemniaki, selera i pietruszkę. Warzywa zalej 1,5 l wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Wsyp pół łyżeczki soli. Gotuj zupę 20-25 minut.

3. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć opłukane i posiekane listki pokrzywy. Gotuj 5 min. Wyjmij przyprawy. Zupę zmiksuj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Posyp ugotowanymi na twardo żółtkami jajek.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa pokrzywowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje