Kremowa z kalafiorem i pesto
Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Ok. 1/3 z nich pokrój w plasterki.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 3 łyżeczki oleju
- 600 ml bulionu
- 10 dag drobnego makaronu
- 2 dag migdałów
- 1 pęczek natki
- skórka starta z 1/4 cytryny
- 10 dag serka topionego
- 150 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Ok. 1/3 z nich pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej łyżeczkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Wlej 540 ml bulionu, dodaj różyczki kalafiora. Gotuj ok. 20 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni.
2. Natkę zmiksuj z 60 ml bulionu, migdałami i skórką z cytryny. Pesto przypraw solą i pieprzem. Do gotującego się kalafiora dolej mleko. Całość zmiksuj, wrzuć serek. Zupę gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Pozostały kalafior zrumień na reszcie oleju. Makaron odcedź, osącz, włóż do miseczek. Dodaj podsmażony kalafior. Zalej zupą. Udekoruj kleksami pesto.
Makaron możesz zstąpić kluseczkami serowymi.
Czas przygotowania: ok. 45 minut