Kremowa zupa szpinakowa

Bogactwo żelaza!

Składniki

  • 40 dag szpinaku
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/3 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • orzechy włoskie oraz czerwony pieprz do dekoracji

Sposób przygotowania

Listki szpinaku przebierz, opłucz i osusz. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewkę oraz ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż szpinak. Chwilę razem smaż na dużym płomieniu. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Warzywa zalej 6 szklankami wrzącej wody. Poczekaj, aż całość się zagotuje. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj zupę jeszcze 12-15 minut. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz z wywarem. Dolej śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mocno podgrzej. Gotową zupę rozlej do miseczek albo dużych kubków. Każda porcję posyp grubo posiekanymi włoskimi orzechami oraz ziarenkami czerwonego pieprzu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje