Kremowe serniki ze śliwkami
Rozpływają się w ustach!

Cytrynowy z kruszonką
Składniki
- 20 dag ciasteczek typu oreo
- 10 dag masła
- 1,6 kg twarogu na sernik
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszen.
- 1 mały jogurt
- skórka otarta z 1 cytryny
- 20 dag śliwek
- kruszonka
- 3 łyżki masła
- po 5 łyżek cukru i mąki
- 10 dag posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
1. Ciastka pokrusz. Masło (10 dag) stop, ostudź, domieszaj ciastka. Masą wylep tortownicę wyłożoną pergaminem. Piecz 8 minut w 180 st. 2. Twaróg utrzyj z cukrami. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po porcji mąki, jogurtu, skórki. Masę wylej na ostudzony spód. 3. Śliwki umyj, wypestkuj, gęsto ułóż na masie serowej. Kruszonka: masło, cukier, mąkę i 3/4 migdałów utrzyj palcami. 4. Kruszonką posyp owoce. Piecz 10 minut w 250 st., zmniejsz temp. do 150 st. Piecz 50-55 minut. Posyp resztą migdałów.
Miodowy na kruchym spodzie

Składniki
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 40 dag śliwek
- 1 jajko 30 dag serka naturalnego kremowego
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki otrębów
- 1 łyżka orzechów
Sposób przygotowania
1. Mąki wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj masło, siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią, chłodź 1 godzinę. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Przełóż do foremki. Przykryj je pergaminem i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Piecz 10 minut w 200 st. Usuń pergamin i fasolę, ew. podpiecz jeszcze, by się zrumieniło. 3. Serek zmiksuj z jajkiem, 2/3 miodu i otrębami. Rozłóż na ostudzonym spodzie. 4. Śliwki, umyj, pokrój, skrop resztą miodu, przemieszaj. Rozłóż na masie serowej. Piecz 25 minut w 190 st. Posyp orzechami.

Waniliowy bez pieczenia
Składniki
- 2 gotowe blaty biszkoptowe
- 50 dag serka waniliowego
- 1 szkl. śmietany 30%
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 dag śliwek
- 3 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania
1. Galaretki rozpuść w 2 szkl. wrzątku. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój. Zagotuj z cukrem waniliowym, ostudź. 2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, domieszaj serek. Zmiksuj z zimną galaretką. Na blacie ułóż 1/2 śliwek i 3/4 masy. Nałóż drugi blat, resztę owoców i masy. Schłodź.