Kremowe serniki ze śliwkami
Rozpływają się w ustach!
Cytrynowy z kruszonką
Sposób przygotowania
1. Ciastka pokrusz. Masło (10 dag) stop, ostudź, domieszaj ciastka. Masą wylep tortownicę wyłożoną pergaminem. Piecz 8 minut w 180 st.
2. Twaróg utrzyj z cukrami. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po porcji mąki, jogurtu, skórki. Masę wylej na ostudzony spód.
3. Śliwki umyj, wypestkuj, gęsto ułóż na masie serowej. Kruszonka: masło, cukier, mąkę i 3/4 migdałów utrzyj palcami.
4. Kruszonką posyp owoce. Piecz 10 minut w 250 st., zmniejsz temp. do 150 st. Piecz 50-55 minut. Posyp resztą migdałów.
Miodowy na kruchym spodzie
Sposób przygotowania
1. Mąki wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj masło, siekaj, aż powstaną grudki. Dołóż śmietanę, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią, chłodź 1 godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Przełóż do foremki. Przykryj je pergaminem i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Piecz 10 minut w 200 st. Usuń pergamin i fasolę, ew. podpiecz jeszcze, by się zrumieniło.
3. Serek zmiksuj z jajkiem, 2/3 miodu i otrębami. Rozłóż na ostudzonym spodzie.
4. Śliwki, umyj, pokrój, skrop resztą miodu, przemieszaj. Rozłóż na masie serowej. Piecz 25 minut w 190 st. Posyp orzechami.
Waniliowy bez pieczenia
Sposób przygotowania
1. Galaretki rozpuść w 2 szkl. wrzątku. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój. Zagotuj z cukrem waniliowym, ostudź.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, domieszaj serek. Zmiksuj z zimną galaretką. Na blacie ułóż 1/2 śliwek i 3/4 masy. Nałóż drugi blat, resztę owoców i masy. Schłodź.