Kremowy barszczyk
Taka zupa nigdy się nie znudzi!

Składniki
- 80 dag czerwonych buraków
- 3 łyżki oliwy
- 3–4 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
- 8 łyżek gęstego jogurtu
- 1–2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz, cukier
4 osób
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz buraki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je 5 minut i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Barszcz przypraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj kleksami jogurtu. Posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Podawaj np. z jajkami ugotowanymi na twardo.