Kremowy barszczyk

Taka zupa nigdy się nie znudzi!

Barszcz z jajkiem
Barszcz z jajkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz buraki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku mocno rozgrzej oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je 5 minut i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Barszcz przypraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj kleksami jogurtu. Posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Podawaj np. z jajkami ugotowanymi na twardo.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas