Krewetki duszone z czosnkiem
Krewetki duszone z czosnkiem na maśle z dodatkiem białego wina to uczta dla smakoszy owoców morza. To najbardziej klasyczna wersja tego dania, bogatego w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Krewetki duszone z czosnkiem, gdy raz pojawią się na twoim stole, z pewnością staną się częstym gościem.
Krewetki duszone z czosnkiem - przygotowanie
1. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek, a gdy zacznie pachnieć, zwiększyć ogień i dorzucić oczyszczone krewetki.
2. Smażyć całość 2-3 minuty, potrząsając patelnią, dodać białe wino i pietruszkę, posolić i popieprzyć do smaku, potrzymać na ogniu jeszcze około 1-2 minuty, aby część wina odparowała.
3. Podawać ze świeżą bagietką i cząstką cytryny.
Sprawdź też inne przepisy na dania z tych smakowitych skorupiaków:
Zobacz również: