Reklama

Reklama

Krewetki duszone z czosnkiem

Krewetki duszone z czosnkiem na maśle z dodatkiem białego wina to uczta dla smakoszy owoców morza. To najbardziej klasyczna wersja tego dania, bogatego w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Krewetki duszone z czosnkiem, gdy raz pojawią się na twoim stole, z pewnością staną się częstym gościem.

Składniki

  • 0,5 szklanki białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki pietruszki
  • 200 g krewetek
  • sól, pieprz

Krewetki duszone z czosnkiem - przygotowanie

1. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek, a gdy zacznie pachnieć, zwiększyć ogień i dorzucić oczyszczone krewetki.

2. Smażyć całość 2-3 minuty, potrząsając patelnią, dodać białe wino i pietruszkę, posolić i popieprzyć do smaku, potrzymać na ogniu jeszcze około 1-2 minuty, aby część wina odparowała.

3. Podawać ze świeżą bagietką i cząstką cytryny.

Sprawdź też inne przepisy na dania z tych smakowitych skorupiaków:

Krewetki z imbirem

Reklama

Krewetki z grilla

Krewetki królewskie

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: krewetki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje