Krewetki duszone z czosnkiem

Krewetki duszone z czosnkiem na maśle z dodatkiem białego wina to uczta dla smakoszy owoców morza. To najbardziej klasyczna wersja tego dania, bogatego w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Krewetki duszone z czosnkiem, gdy raz pojawią się na twoim stole, z pewnością staną się częstym gościem.

Krewetki duszone z czosnkiem są pyszne i bardzo zdrowe
Krewetki duszone z czosnkiem są pyszne i bardzo zdroweINTERIA.PL

Krewetki duszone z czosnkiem - przygotowanie

1. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek, a gdy zacznie pachnieć, zwiększyć ogień i dorzucić oczyszczone krewetki.

2. Smażyć całość 2-3 minuty, potrząsając patelnią, dodać białe wino i pietruszkę, posolić i popieprzyć do smaku, potrzymać na ogniu jeszcze około 1-2 minuty, aby część wina odparowała.

3. Podawać ze świeżą bagietką i cząstką cytryny.

Sprawdź też inne przepisy na dania z tych smakowitych skorupiaków:

Zobacz również:

Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas