Krewetki z imbirem

Afrodyzjak.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 g migdałów w płatkach
  • 250 g ryżu basmati
  • Sól
  • Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała cebula
  • 20 małych krewetek (po 20 g, bez głowy)
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz

Przygotowanie:

Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Imbir obrać i pokroić w słupki, przesmażyć na oleju i wsypać cukier. Karmelizować 2-3 minuty i wyłożyć na papier do pieczenia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, zdjąć błonkę. Smażyć na oleju 5-7 minut, zdjąć z patelni. Następnie smażyć cebulę, dodać imbir, a następnie miód, lekko skarmelizować. Dodać sos sojowy i 2 łyżki wody i gotować jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż zmieszać z płatkami migdałowymi. Imbirowe krewetki podawać z ryżem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas