Krewetki z imbirem
Afrodyzjak.
Składniki:
- 30 g migdałów w płatkach
- 250 g ryżu basmati
- Sól
- Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mała cebula
- 20 małych krewetek (po 20 g, bez głowy)
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Pieprz
Przygotowanie:
Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Imbir obrać i pokroić w słupki, przesmażyć na oleju i wsypać cukier. Karmelizować 2-3 minuty i wyłożyć na papier do pieczenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, zdjąć błonkę. Smażyć na oleju 5-7 minut, zdjąć z patelni. Następnie smażyć cebulę, dodać imbir, a następnie miód, lekko skarmelizować. Dodać sos sojowy i 2 łyżki wody i gotować jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Ryż zmieszać z płatkami migdałowymi. Imbirowe krewetki podawać z ryżem.