Krokieciki ziemniaczane
Przepyszne!

Składniki
- 60 dag ziemniaków
- sól
- 30 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 5 dag masła
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- szklanka bułki tartej
- olej
- oliwa
- cebula
- 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- słodka i ostra papryka w proszku
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, ugotuj. Wystudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, żółtka i rozpuszczone masło. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na kilka części, uformuj wałeczki i pokrój nożem. Panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. 2. Podsmaż cebulę. Dodaj mięso i smaż, mieszając. Zalej pomidorami z puszki. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Duś chwilę pod przykryciem, podawaj z krokietami.