Mazurek dubajski: Czy będzie hitem tegorocznych świąt?
Czekolada dubajska to jeden z najmocniejszych kulinarnych trendów ostatnich lat. Coraz częściej staje się ona składnikiem tradycyjnych ciast i deserów. Nie inaczej będzie w tę Wielkanoc - dubajski mazurek to prawdziwy świąteczny hit!

Mazurek dubajski to wypiek łączący w sobie polski, tradycyjny mazurek i wyjątkowo modną obecnie dubajską czekoladę.
Czekolada dubajska: Co warto wiedzieć o modnym deserze?
Czekolada dubajskato po prostu mleczna czekolada z nadzieniem z masy pistacjowej, pasty tahini i chrupiącego ciasta kadayif (kataifi, nitki filo), które, przez wzgląd na swoją specyficzną strukturę, nazywane jest też anielskimi włosami.
Czekolada dubajska stała się w ostatnim czasie jednym z największych kulinarnych hitów. Bez wątpienia miały na to wpływ social media, takie jak Instagram czy TikTok, które wywindowały ją na sam szczyt. Choć nie brakuje krytyków, stwierdzających sceptycznie, że zamiast ulegać modzie, lepiej kupić dobrą belgijską lub szwajcarską czekoladę, to ta pachnąca luksusem i egzotyką ma swoje mocne "pięć minut". Nic dziwnego, że w przedsionku świąt wielkanocnych, zaczęła pojawiać się jako jeden ze składników tradycyjnych, wielkanocnych mazurków. Jak przygotować ciasto z najmodniejszą czekoladą roku?
Zobacz również: Smakuje lepiej niż sernik. Aksamitny deser rozpływa się w ustach
Prosty przepis na mazurek dubajski. Zachwyci wszystkich gości
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- cukier wanilinowy,
- 3 żółtka.
Masa dubajska
- 200 g ciasta filo lub kataifi,
- 100 g masła,
- 400 g kremu pistacjowego, najlepiej niesolonego.
Polewa
- 60 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- ulubione owoce do dekoracji, najlepiej maliny.
Przygotowanie:
1. Przygotuj mąkę i dodaj do niej pokrojone w kosteczkę zimne masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko palcami. Zagarniaj mąkę do środka lub miksuj mikserem aż ciasto zacznie tworzyć grudki.
2. Dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto aż składniki połączą się, a ciasto stanie się gładkie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj formę ok. 22 x 33 cm i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Rozwałkuj 3/4 ciasta na placek o wielkości dna formy i umieść go w formie. Z reszty ciasta formuj wałeczki, zawijaj je po dwa i układaj na brzegach. Włóż ciasto do lodówki na około 15 minut.
4. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez około 25 minut. Wyjmij i ostódź.
5. Ciasto filo posiekaj na jak najcieńsze paski, jeśli używasz kataifi to jest już ono cienko posiekane. Roztop masło na małym ogniu na dużej patelni i dodaj posiekane ciasto. Wymieszaj. Smaż na złoty kolor i odstaw.
6. Włóż ciasto do dużej miski i wymieszaj z kremem pistacjowym. Wyłóż na kruchy spód, uklep i wyrównaj powierzchnię.
7. Zagotuj śmietankę w małym garnku, a następnie odstaw z ognia i dodaj połamaną na kosteczki czekoladę mleczną. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie rozsmaruj na wierzchu ciasta.
8. Białą czekoladę połam na kosteczki, a po roztopieniu udekoruj nią ciasto. Obsyp mazurka malinami.
Smacznego!
Zobacz również: Zalał ciasto rumem i… stworzył legendę. Poznaj Savarin - francuską babę z polskimi korzeniami