Mrozisz sparzoną, białą kiełbasę? Różnicę poczujesz w smaku
Biała kiełbasa to bez wątpienia kulinarny symbol Wielkanocy. Jeśli sięgnęliśmy po taki produkt na kilkanaście lub kilkadziesiąt dni przed świętami, warto wydłużyć jej przydatność do spożycia poprzez mrożenie. Pojawia się jednak pytanie, czy białą kiełbasę mrozić przed, czy po sparzeniu?

Na co uważać kupując białą kiełbasę i czy można zrobić ją samemu?
Chcąc cieszyć się doskonałym smakiem białej kiełbasy, przede wszystkim powinniśmy dokładnie czytać etykietę na opakowaniu. Rzecz jasna mowa o składzie kiełbasy, a to od niego zazwyczaj zależy, czy produkt jest wysokiej jakości. O tym, jak wybrać dobrą, białą kiełbasę, możesz przeczytać tutaj: Jak rozpoznać białą kiełbasę dobrej jakości? Nie tylko skład jest ważny
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by białą kiełbasę zrobić w zaciszu własnego domu i wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy kupić dobrej jakości mięso wieprzowe i wołowe, kilka przypraw i osłonki, w które będziemy nadziewać zmielone mięso. Jak zrobić to krok po kroku, dowiesz się stąd:Białą kiełbasę zrobisz w domu. To naprawdę jest bardzo proste

Mrożenie białej kiełbasy. O czym warto pamiętać?
Odpowiednie mrożenie białej kiełbasy może mieć duże znaczenie dla jej walorów smakowych. W kontekście zdrowia, czy raczej zagrożenia dla zdrowia na skutek ewentualnego zatrucia pokarmowego, nie ma znaczenia, czy biała kiełbasa trafi do zamrażarki przed czy po sparzeniu.
Mrożenie białej, surowej kiełbasy, czyli przed jej sparzeniem, sprawi, że będzie ona bardziej soczysta po rozmrożeniu. Wpływa to również na aromat przypraw dodanych do mięsa. Rzecz jasna, soczystość kiełbasy w dużej mierze zależy również od jej jakości.
Decydując się na mrożenie, sparzonej, białej kiełbasy, pamiętajmy, by zamykać ją w zamrażalce wyłącznie wtedy, gdy kiełbasa dokładnie ostygnie.