Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla
0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia

Potrawa jest połączeniem pierogów ruskich z krokietami.
Przyrządzanie
Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Gotujemy pół kilograma ziemniaków, później rozdrabniamy je (najlepiej maszynką do mięsa). Dodajemy do nich twaróg (tu maszynka też się przyda). Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni aż będą rumiane. Dodajemy do sera i ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając sól i pieprz.
Przygotowujemy naleśniki - do mąki wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem miksujemy aż nie będzie się lekko \"ciągnąć\". Smażymy naleśniki. Najlepszy tajnik tej czynności to smarowanie patelni przy pomocy wacika nasączonego olejem - wtedy unikamy bąbelków powietrza na naleśnikach. Następnie naleśniki wypełniamy farszem, składając je tak, jak krokiety. Na głębokim talerzu przygotowujemy rozbełtane jajko, a na drugim bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku, a potem w mące i smażymy aż będą rumiane. Najlepiej działają przez żołądek do serca :-)