Królewicz - danuta

<b>Składniki: </b> Biszkopt jasny: 4 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 4 jaja, pół szklanki cukru, 1 łyżka kakao - uzupełnić do połowy szklanki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, pół kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, cukier waniliowy.

Przygotowanie:

Ciasto: ubić jajka z cukrem na pulchną masę ,dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem.

Delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć blachę papierem śniadaniowym wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Upiec i pozostawić do wystygnięcia. Ciemnie ciasto upiec tak samo.

Krem: część mleka ugotować z tłuszczem i cukrem. Ugotować budyń:mąkę , jajko wymieszać z pozostałą częścią mleka i cukrem waniliowym i wlewać powoli do gotującego się mleka. Pozostawić do przestygnięcia. Roztrzepać po przestygnięciu mikserem.

Ciemne ciasto przekroić na pół,wyłożyć jedną część do tej samej blachy w której się piekło. Wyłożyć częścią budyniu, posmarować tę masę dżemem, najlepiej z czarnej porzeczki, położyć biały biszkopt (nie przekrawać na pół), lekko przycisnąć. Posmarować biały biszkopt dżemem, wyłożyć pozostałą część budyniu, położyć ciemny biszkopt, przycisnąć deską do krojenia, wstawić do lodówki. Gdy wystygnie polać polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi lub drobnymi cukiereczkami do ciasta.

Polewa do ciasta: 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody - podgrzewać do rozpuszczenia cukru (nie gotować). Letnią polewą polać ciasto i posypać wiórkami lub cukiereczkami.

Smacznego życzy Danka!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas