Królewski mus czekoladowy
Królewski smak.
10 dag czekolady mlecznej,
- 10 dag czekolady gorzkiej,
- 15 dag margaryny,
- 6 jajek,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- listki świeżej mięty (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje czekolady dobrze schładzam w lodówce.
Po wyjęciu trę na tarce. Do utartej czekolady wsypuję cukier waniliowy. 2. Margarynę rozpuszczam na parze, dodaję utartą czekoladę wymieszaną z cukrem waniliowym. Przez cały czas dokładnie mieszam. Kiedy wszystkie składniki połączą się na jednolita masę, odstawiam do ostygnięcia.
3. Przestudzoną masę mieszam z żółtkami jajek. Dodaję ubitą na sztywna pianę z białek. Całość delikatnie mieszam.
4. Mus przekładam do pucharów i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem pucharki dekoruję bibułkowymi parasolkami i listkami mięty.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".
Lubisz słodkości? Zobacz też: