Królewski mus czekoladowy
Królewski smak.

Składniki na 4 porcje:
10 dag czekolady mlecznej,- 10 dag czekolady gorzkiej,- 15 dag margaryny,- 6 jajek,- 3 łyżeczki cukru waniliowego,- listki świeżej mięty (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje czekolady dobrze schładzam w lodówce. Po wyjęciu trę na tarce. Do utartej czekolady wsypuję cukier waniliowy. 2. Margarynę rozpuszczam na parze, dodaję utartą czekoladę wymieszaną z cukrem waniliowym. Przez cały czas dokładnie mieszam. Kiedy wszystkie składniki połączą się na jednolita masę, odstawiam do ostygnięcia. 3. Przestudzoną masę mieszam z żółtkami jajek. Dodaję ubitą na sztywna pianę z białek. Całość delikatnie mieszam. 4. Mus przekładam do pucharów i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem pucharki dekoruję bibułkowymi parasolkami i listkami mięty.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".
Lubisz słodkości? Zobacz też: