Królik po hiszpańsku
Takim daniem pozytywnie zaskoczysz domowników i gości!

Składniki
- 80 dag młodych ziemniaków
- 1 sprawiony królik
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 gałązek tymianku
- 25 dag kiełbasy chorizo
- 4 łyżki oliwy
- 1 szkl. białego wina
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 30–40 dag pieczarek
- 2–3 pomidory
- 3 jagody jałowca
- 2 listki laurowe
- 1/2 pęczka natki
- kilka źdźbeł szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Czosnek i cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Rozmaryn oraz tymianek opłucz, osusz. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby potnij na kawałki. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, resztę wędliny pokrój na kawałki. Królika umyj, podziel na porcje. Mięso przypraw solą oraz pieprzem 2. W brytfance mocno rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kiełbasę, wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ze wszystkich stron kawałki królika. Dodaj cebule, czosnek, ziemniaki, pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej winem oraz bulionem. Do- łóż jagody jałowca, listki laurowe oraz podsmażoną kiełbasę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 1 i 1/2- 2 godziny. 3. Pomidory umyj, oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę. Dodaj do zapiekanki 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Natkę oraz szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nimi gotową zapiekankę.