Królik po hiszpańsku
Takim daniem pozytywnie zaskoczysz domowników i gości!
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Czosnek i cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Rozmaryn oraz tymianek opłucz, osusz. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby potnij na kawałki. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, resztę wędliny pokrój na kawałki. Królika umyj, podziel na porcje. Mięso przypraw solą oraz pieprzem
2. W brytfance mocno rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kiełbasę, wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ze wszystkich stron kawałki królika. Dodaj cebule, czosnek, ziemniaki, pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej winem oraz bulionem. Do- łóż jagody jałowca, listki laurowe oraz podsmażoną kiełbasę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 1 i 1/2- 2 godziny.
3. Pomidory umyj, oczyść z pestek, pokrój w kosteczkę. Dodaj do zapiekanki 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Natkę oraz szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp nimi gotową zapiekankę.