Reklama

Krówkowy serniczek

Smakowita propozycja dla miłośników ciast bez pieczenia. Sernik z masą korówkową i czekoladą zasmakuje każdemu. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz domowników!

Czas przyrządzenia: 50 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 50 dag mielonego twarogu na sernik
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. orzechów
  • 30 dag herbatników
  • 1 op. polewy czekoladowej
  • ew. owoce i posiekane orzechy

Sposób przygotowania:

1. Otwórz puszkę z masą krówkową. Ciastka i orzechy zmiel w blenderze (bardzo drobno). Wymieszaj z połową masy krówkowej. Rozsmaruj na spodzie tortownicy, wstaw do lodówki.

2. Do dużego garnka włóż masło i połamaną białą czekoladę. Wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki rozpuszczą się. Wtedy dodaj twaróg i rozmącone jajka. Mieszając, gotuj ok. 10 minut. Budyń rozrób w mleku. Wlej do masy. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z palnika i wymieszaj z pozostałą masą krówkową.

3. Wszystko przełóż do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Schładzaj przez całą noc.

Reklama

4. Godzinę przed podaniem serniczek polej stopioną polewą czekoladową, udekoruj np. świeżymi owocami  i drobno posiekanymi orzechami.

Lśniąca polewa

Łatwo ją zrobisz, podgrzewając  w rondelku 1/2 kostki masła  z 1/2 szkl. cukru, 4 łyżkami mleka  i 2 czubatymi łyżkami kakao. Mieszaj, aż składniki się połączą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: sernik | serniczek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy