Krówkowy serniczek
Smakowita propozycja dla miłośników ciast bez pieczenia. Sernik z masą korówkową i czekoladą zasmakuje każdemu. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz domowników!
Sposób przygotowania:
1. Otwórz puszkę z masą krówkową. Ciastka i orzechy zmiel w blenderze (bardzo drobno). Wymieszaj z połową masy krówkowej. Rozsmaruj na spodzie tortownicy, wstaw do lodówki.
2. Do dużego garnka włóż masło i połamaną białą czekoladę. Wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki rozpuszczą się. Wtedy dodaj twaróg i rozmącone jajka. Mieszając, gotuj ok. 10 minut. Budyń rozrób w mleku. Wlej do masy. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z palnika i wymieszaj z pozostałą masą krówkową.
3. Wszystko przełóż do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Schładzaj przez całą noc.
4. Godzinę przed podaniem serniczek polej stopioną polewą czekoladową, udekoruj np. świeżymi owocami i drobno posiekanymi orzechami.
Lśniąca polewa
Łatwo ją zrobisz, podgrzewając w rondelku 1/2 kostki masła z 1/2 szkl. cukru, 4 łyżkami mleka i 2 czubatymi łyżkami kakao. Mieszaj, aż składniki się połączą.