Krówkowy serniczek

Smakowita propozycja dla miłośników ciast bez pieczenia. Sernik z masą korówkową i czekoladą zasmakuje każdemu. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz domowników!

Krówkowy serniczek
Krówkowy serniczek123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Otwórz puszkę z masą krówkową. Ciastka i orzechy zmiel w blenderze (bardzo drobno). Wymieszaj z połową masy krówkowej. Rozsmaruj na spodzie tortownicy, wstaw do lodówki.

2. Do dużego garnka włóż masło i połamaną białą czekoladę. Wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki rozpuszczą się. Wtedy dodaj twaróg i rozmącone jajka. Mieszając, gotuj ok. 10 minut. Budyń rozrób w mleku. Wlej do masy. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z palnika i wymieszaj z pozostałą masą krówkową.

3. Wszystko przełóż do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Schładzaj przez całą noc.

4. Godzinę przed podaniem serniczek polej stopioną polewą czekoladową, udekoruj np. świeżymi owocami  i drobno posiekanymi orzechami.

Lśniąca polewa

Łatwo ją zrobisz, podgrzewając  w rondelku 1/2 kostki masła  z 1/2 szkl. cukru, 4 łyżkami mleka  i 2 czubatymi łyżkami kakao. Mieszaj, aż składniki się połączą.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas